Gravplats och gravsten

Rätten till gravplats

Gravrätter som utfärdas idag gäller i 25 år och kan därefter förlängas. Som ett bevis på gravrätten utfärdas ett gravbrev, där det anges vem som har rätt till graven, hur lång tid gravrätten gäller och vilka regler som gäller för gravplatsen.Som gravrättsägare ansvarar man för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Skötseln av gravplatsen kan även överlåtas på kyrkogårdsförvaltningen mot ersättning.

Att välja gravsten

Gravstenen ska stå på sin plats i minst 25 år så ett grundläggande råd att man inte förhastar sig i det här valet. Ett tips: ta en promenad till kyrkogården där ni hittar många olika sorters gravstenar i olika stilar och med olika motiv.

Vi hjälper gärna till med utformning av gravstenen eller renovering av en befintlig sten. Vi ser till att allt fungerar, från utformning och beställning tills gravstenen kommer på plats – vi är med hela vägen. För att ge lite vägledning i det här valet har vi tagit fram en skrift som heter ”Stenar berättar”, som du kan hämta vid ditt besök hos oss.

Att fundera över sin egen gravsten är sådant som man skjuter framför sig. Men gör du det nu, slipper dina anhöriga sväva i okunnighet om dina önskemål den dagen du inte längre finns. Skriften "Stenar berättar" är tänkt som en inspirationskälla inför valet av gravsten. Välkommen in till oss på Ringabyråer och hämta ditt exemplar av skriften.